.........................................Popular post..............................................

Monday, 23 May 2011

Kenapa Saidina Ali tidak sanggup memadukan Fatimah?

         Pertama-tama sekali ingin saya tegaskan hal poligami adalah perkara paling biasa pd zaman Rasulullah, maka kahwin lebih drpd seorg juga merupakan sunnah baginda, mahu tidak mahu, setuju tidak setuju, jeles tak jeles kita mesti terima dgn hati terbuka. Bg yg tidak setuju diam lebih baik, satu sunnah kita perlekehkan, kita x setuju maka secara automatik kita bkn lg umat Muhammad.. bahkan permainkan isu tanpa niat mengina sekalipun amat dilarang sama sekali. Buat pengetahuan anda perintah Allah taala memang kahwin 4 dahulu, jika tidak mampu baru 3,2, dan  jika takut x berlaku adil memadailah seorg saja, oleh sebab lelaki mcm saya yg iman lemah ini memadailah seorg shj,itu pun kalau ada hehe InsyaAllah.
         Salah seorg sahabat yg tidak sanggup kahwin lebih drpd seorg adalah sepupu baginda s.a.w iaitu Ali ra. kerana apa? kerana layanan Fatimah ke atas Ali adalah seperti 4 dlm 1.  seumpama 4 org perempuan layan satu org lelaki. Saidina Ali tersangat puas dgn layanan Fatimah. Pernah suatu hari Fatimah ditawarkan seorg hamba utk membantunya dlm rumah tangganya tetapi Fatimah menolak kerana dia takut pahala melayani suaminya akan pergi kpd hambanya. Fatimah mahu suaminya dilayan baik dgn tangannya. Suaminya mkn masakan yg disediakan oleh tgnnya.
         Pernah suatu hari Saidina Ali terasa hati dgn Fatimah. Meyedari hal itu, Fatimah pusing tawaf  bdn Saidina Ali smbil merayu memohon maaf. Akhirnya Saidina Ali tersenyum dan berlalu pergi. Lalu Fatimah mencerita perihal tersebut kpd Rasulullah. Air muka Rasulullah berubah kemudian baginda bertanya " Apa terjadi lepas itu " Fatimah menjawab Ali tersenyum dan berlalu pergi, barulah Rasulullah lega. Baginda berkata lg "sekiranya Ali tidak memaafkan kmu dan kmu mati selepas itu nescaya aku sendiri tidak akan memandikan mayat kmu".
        Sekarang kita bandingkan pula diri kita dgn Fatimah. Berapa bnyk kita bermasam muka dgn suami kita? berapa kali kita menjeling suami kita? berapa kali kita memandang sinis suami kita? berapa kali terkeluar kata2 kasar kpd suami kita? layakkah suami kita kahwin lain? Oleh kerana cantik dan baiknya akhlak Fatimah Ali tidak sanggup kahwin lain sebelum Fatimah meninggal. Petua drpd saya, layanlah suami anda sepertimana Fatimah layan InsyaAllah suami x cari lain..hehe

6 comments:

  1. Ali pernah niat nak kawin satu lagi, tapi Fatimah jadi sedih dah mengadu kepada Rasulullah. Rasulullah kata, Fatimah adalah kesayanganku, maka kesedihannya adalah kesedihanku. So, Ali pun batal niat untuk kawin satu lagi.

    ReplyDelete
  2. Salam Akhi,
    Tulisan yang menarik. Memberi inspirasi kepada saya untuk menjadi isteri yang solehah & isteri 4dalam1 suatu hari nanti. Maka tak peliklah Fatimah jadi ketua bidadari di syurga.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...